Η ραπ ανασκόπηση για το 2020.

You are currently viewing Η ραπ ανασκόπηση για το 2020.

Το 2020 πέρασε κι εμείς με τη σειρά μας ευχόμαστε υγεία σε όλο τον κόσμο και ο καθένας να βρεί αυτό που πραγματικά επιθυμεί. Παρ’ ότι ήταν μια χρονιά που μας ταλαιπώρησε όλους όντας κλεισμένοι στο σπίτι, πολλοί είχαν παραπάνω χρόνο να αξιοποιήσουν δημιουργικά και να σκεφτούν και γι’ αυτόν το λόγο σίγουρα το 2020 δεν ήταν φτωχό από καλλιτεχνικής απόψεως. Πάμε όμως να τα δούμε πιο αναλυτικά.

To “πρόσωπο” του 2020:

Πολλοί είναι αυτοί που ξεχώρισαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς, παρ’όλα αυτά ο τίτλος αναμφισβήτητα πάει στον Phaser. Ανέλαβε την παραγωγή του άλμπουμ του Phyrosun “Η καθάρση” που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο και του άλμπουμ του Λόγου Απειλή “Χωρίς Ημερομηνία Λήξης” το οποίο ακούσαμε τον Απρίλιο. Παρά τις καλλιτεχνικές επιτυχίες του Phaser, η υπόλοιπη χρονιά του δεν εξελίχθηκε ομαλά, αφού τέλη Μαΐου η μητέρα του διαγνώστηκε με μία πολύ σοβαρή ασθένια που έχρηζε άμεσης θεραπείας. Τα οικονομικά έξοδα του ιδιωτικού νοσοκομείου ήταν τεράστια και ο Phaser πήρε την πρωτοβουλία να διοργανώσει το Family Matters, ένα live οικονομικής υποστήριξης. Το event έλαβε χώρα τέλη Νοέμβρη, φυσικά μεταδώθηκε διαδικτυακά στο youtube και συμμετείχαν πολλά σημαντικά ονόματα της ελληνικής χιπ-χοπ σκηνής όπως Μικρός Κλέφτης, Άσαρκος, Hatemost, Κανών κ.α. Ο κόσμος μπορούσε να στηρίξει είτε μέσω donates, είτε αγοράζοντας το Family Matters merch που κυκλοφόρησε ειδικά για αυτόν τον σκοπό.
Ευχόμαστε στον Phaser το 2021 να εξελιχθεί με τους καλύτερους οιωνούς για τον ίδιο και τη μητέρα του!
Για να παρακολουθήσετε το live πατήστε εδώ.

Αυτός που ξεχώρισε:

Με 20 δουλειές στο κανάλι του φέτος και περισσότερες απο 38 εκατομμύρια προβολές συνολικά (μέχρι σήμερα), δύσκολα υπάρχει κάποιος που δεν ξέρει τον Dof Twogee. Ο Dof το 2020 μας σύστησε τα Sessions του, ολιγόλεπτα ραπς κυρίως από MCs του βορρά των οποίων επιμελήθηκε την παραγωγή. Μέσα από το project αυτό ανέβηκαν πολλοί νέοι rappers, όπως Immune, Ricta, Hgemona$, Grizzle, Nume, Filipone, JV κ.α., ενώ φυσικά δεν έλειπαν και συνεργασίες με ήδη γνωστά ονόματα όπως με Μικρό Κλέφτη, ΛΕΞ, Tsaki, Hatemost, Bloody Hawk. Ταυτόχρονα, ενώ ο ήχος της drill μουσικής είχε ήδη αρχίσει να πρωτοεμφανίζεται στην Ελλάδα, ο Dof έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση του και γι’ αυτό είναι σίγουρα από τα πρόσωπα που ξεχώρισαν για το ’20.
Μπορείτε να βρείτε τα Sessions του Dof εδώ.

Νέα ονόματα:

Όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος, υπήρξαν κάποιοι πρωτοεμφανιζόμενοι καλλιτέχνες που μπήκαν στο χώρο της ελληνικής ραπ και είδαν τα νούμερα τους να αυξάνονται ταχύτητα στις streaming πλατφόρμες.
Ricta
Η άνοδος του Ricta ήταν ταχύτατη. Αφου είχε ήδη κυκλοφορήσει ορισμένα singles -όλα σε drill μουσική- ήρθε και η συνεργασία με τον Dof για να τον εκτοξεύσει. Χαρακτηριστικά, το κομμάτι του Ernest Hebrard ξεπέρασε τις 700 χιλιάδες προβολές στο youtube, γεγονός πρωτοφανές για rapper με τόσες λίγες δουλειές μέχρι εκείνη τη στιγμή. Τέλη της χρονιάς κυκλοφόρησε και το 1ο του άλμπουμ με τίτλο “CITY CENTER”. Αποτελείται απο 13(!) κομμάτια, όλα σε drill type beat και έχει συνεργασίες και με άλλους rappers από Θεσσαλονίκη και όχι μόνο.
Downtown
Οι Downtown αποτελούνται από 3 MCs (Nume, Azazel, Χίτσκοκ) και τον Μακελειό στα beats. Έρχονται απ’την Αθήνα, χώνουν και αυτοί drill και η άνοδός τους είναι ταχύτατη. Η πορεία τους θυμίζει αρκετά αυτή του Ricta που αναφέραμε παραπάνω, καθώς και εκείνοι μετά από κάποια singles που είχαν πάει πολύ καλά, κυκλοφόρησαν το 1ο τους άλμπουμ μέσα στον Δεκέμβρη με τίτλο “SHIT CITY”. Το άλμπουμ αποτελείται από 8 τραγούδια, το καθένα με όνομα κάποιας διαφορετικής πόλης και όλα με παρόμοια -επιθετική- θεματολογία, όπως συνηθίζεται στα drill κομμάτια, ενώ δεν έλειψαν και οι συνεργασίες, όπως με VLOSPA, BUZZ κ.α.
Άλλοι rappers που ξεχώρισαν φέτος (χωρίς απαραίτητα να είναι καινούργιοι) ήταν οι εξής:
ΕΘΙΣΜΟΣ, Wang, Immune, ΣΑΝΤΑΜ, VLOSPA, HGEMONA$, Negros Tou Moria, R A P T I M, RASK, GRIZZLE, MW.

Underground σκηνή:

Το underground hip-hop είναι γενικά μια πολύ ευρεία έννοια. Η underground σκηνή στην Ελλάδα έχει ανέβει τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια (μαζί με την γενικότερη άνοδο όλης της ραπ μουσικής) με αποτέλεσμα να μην είναι τελείως ξεκάθαρο τί θεωρείται underground και τι όχι – και ίσως να μην έχει και πολύ σημασία. Ας αφήσουμε εκτός λοιπόν, αυτούς που αναφέραμε προηγουμένως χωρίς να σημαίνει απαραίτητα ο,τι δεν ανήκουν στην κατηγορία.

Παρ’ όλο που το 2019 είχε θέσει ψηλά τον πήχη καθώς αποτέλεσε κατά τη γνώμη μου μία απ’τις παραγωγικότερες χρονιές για το ελληνικό χιπ-χοπ, to 2020 κάθε άλλο παρά απογοητευτικό ήταν, αφού είχαμε πολλές σημαντικές κυκλοφορίες και συνεργασίες.

Albums της χρονιάς (με χρονολογική σειρά)

 • Εξωκοσμικός – 16 Ιστορίες απ’τα αζήτητα
 • ΒΗΤΑΠΕΙΣ – Ροή Του Μέλλοντος (8,9,10,15,21,22)
 • Ραμμένος Άσσος – Νόσος του Ρεαλισμού
 • Iratus – OK
 • Phyrosun – Η Κάθαρση
 • ΤΖΑΜΑΛ – Η ΚΟΥΠΑ ΤΟΥ ΙΟΥΔΑ
 • ΠΑΙ ΦΑΝ – 2X15
 • JSon – Εκκρεμές
 • Rio – Εδώ που νιώθει κανείς
 • 12ος ΠΙΘΗΚΟΣ – SIN CITY
 • Λόγος Απειλή – Χωρίς Ημερομηνία Λήξης
 • Obnoxious Kas – Οι προβληματικές μέρες του Obnoxious Kas
 • Λακωνικός – Mixtape
 • TROUF – Stay Trouf
 • σκίτσο – Magenta
 • sponty. – Οδός Ενδορφινών
 • The Groove Gorilla – Ήρωες
 • ΜΒΨ (Μάτια Βλέπουν Ψέμα) – ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ
 • Pero – Ορίζοντας
 • Αδέσποτο – Γάτες ρούμι και μαύρη ποίηση
 • Πυράκανθος – Σημειώσεις απ’ τον μικρόκοσμο
 • NO HARD FEELINGS – ΑΥΡΙΟ

Στο νέο του δίσκο “Οδός Ενδορφίνων”, ο sponty έμεινε πιστός στο ύφος των προηγούμενων δουλειών του. Τα πέντε κομμάτια του δίσκου ξεχειλίζουν από ωμό ρεαλισμό, απαισιοδοξία και κατάθλιψη, αλλά πάνω απ’ολα στοχευμένες ρίμες με σκοπό να θίξει κοινωνικά προβλήματα. Πολύ δυνατή ήταν και η συνεργασία του με τον Jaul για το κομμάτι “MANGA“. Απ’τον δίσκο ξεχωρίσαμε τις “αγκίδες”.

 

Άλλο ένα φαινόμενο της ελληνικής χιπ-χοπ σκηνής αποτελεί τα τελευταία χρόνια ο Ραμμένος Άσσος. Ο δίσκος του “Η Νόσος του Ρεαλισμού” , 5ος(!) στον αριθμό, είναι και η πιο ολοκληρωμένη δουλειά του. Αποτελείται από 10 κομμάτια, με ύφος κοινωνικά ευαίσθητο και ταυτόχρονα επιθετικό, ενώ δεν έλειψαν και η συνεργασίες με γνωστούς MCs και παραγωγούς.

Μέσα στο 2020, είχαμε την επιστροφή των Ψυχόδραμα -4 χρόνια μετά-, είχαμε την συνέχεια της ιστορίας του Πέτρου απ’τον Εξωκοσμικό, επιστροφή Ζήνων με ένα αρκετά ιδιαίτερο κομμάτι και πολλές ακόμα εκπληκτικές δημιουργίες και συνεργασίες.
Σας παραθέτουμε λοιπόν κάποια από τα κομμάτια που αγαπήσαμε απ’τη χρονιά που μας πέρασε.

Μοιράσου το!

Leave a Reply