7 σειρές και ταινίες για το Hip-Hop για να περάσεις την καραντίνα!

You are currently viewing 7 σειρές και ταινίες για το Hip-Hop για να περάσεις την καραντίνα!

1.Hip-Hop Evolution (Σειρά, 16 Επεισόδια, 2016-2020)

Μέσα από συνεντεύξεις και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, ο Καναδός ράπερ Shad μας ταξιδεύει στο χρόνο, ξεκινώντας από  τις απαρχές του Χιπ-Χοπ στα τέλη του ’70 στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης έως και τους mainstream rappers της σημερινής εποχής. Η σειρά είναι ιδανική για όποιον θέλει να μάθει τα βασικά για τις ρίζες της Χιπ-Χοπ μουσικής οργανωμένα σε χρονοδιάγραμμα και στις διαφορετικές πόλεις της Αμερικής που αναπτύχθηκε. Ο Shad κάνει πολύ καλή δουλειά ως δημοσιογράφος και οι συνεντεύξεις από τους εκπρόσωπους της Χιπ-Χοπ είναι πολύ ενδιαφέρουσες. Στα αρνητικά, ό,τι αφήνει κάποιους καλλιτέχνες και στάδια της Χιπ-Χοπ εκτός, αλλά είναι λογικό ό,τι μέσα σε 16 επεισόδια δεν μπορεί να καλύψει τα πάντα. Η σειρά παίζεται και στο Netflix.

2.Unsolved: The Murders of Tupac and the Notorious B.I.G. (Σειρά, 10 Επεισόδια, 2018)

Όπως φανερώνει ο τίτλος, η σειρά εστιάζει στους φόνους δύο “βράχων” της παγκόσμιας χιπ-χοπ, του Tupac Shakur και του Notorious B.I.G., οι οποίοι φόνοι μέχρι και σήμερα παραμένουν ανεξιχνίαστοι. Δεν θυμίζει ντοκιμαντέρ καθώς δεν υπάρχουν συνεντεύξεις, αλλά κανονικό σενάριο και ηθοποιοί. Η σειρά λαμβάνει χώρα το 2006 που μια ομάδα αστυνομικών αναλαμβάνει να ασχοληθεί με την υπόθεση, όταν νέα στοιχεία έρχονται στο προσκήνιο, ενώ παράλληλα μας ταξιδεύει και στα τέλη του ’90 όταν είχαν μόλις διαπραχθεί οι φόνοι και μας μεταφέρει το κλίμα της εποχής και τις έρευνες που γίνονταν τότε.  Αν σας συναρπάζει το μυστήριο πίσω από τους φόνους του Tupac και του Biggie τότε η σειρά είναι για σας. Το κάστινγκ είναι εξαιρετικό και η ηθοποιία πολύ καλή. Θα βρείτε τη σειρά στο Netflix.

3.Straight Outta Compton (Ταινία, 2015)

Το Straight Outta Compton αποτελεί βιογραφία του θρυλικού γκρουπ N.W.A. από το Compton του Los Angeles. Γνωρίζουμε για την άνοδο του γκρουπ, τα προβλήματα και τις συγκρούσεις που είχε και εν τέλη την πτώση του, αλλά πάνω απ’όλα για τον ρατσισμό που αντιμετώπιζαν οι έγχρωμοι, κυρίως απ’την αστυνομία. Ice Cube και Dr. Dre είναι στην παραγωγή , ενώ ο γιος του 1ου υποδύεται άριστα τον πατέρα του στην ταινία.

4.Wu-Tang: An American Saga (Σειρά, 10 Επεισόδια, 2019)

Μία σειρά που θα λατρέψουν όλοι ανεξαρτήτως του αν γνωρίζουν για τους Wu-Tang ή ακούνε την μουσική τους. Είναι άριστη μουσικά και σκηνοθετικά, ενώ απεικονίζει με ωμό ρεαλισμό την περίοδο εκείνη. Η σειρά περιγράφει πώς τα μέλη των Wu-Tang σχημάτισαν το γκρουπ, εστιάζοντας όμως περισσότερο στις ζωές των πρωταγωνιστών και λιγότερο στους Wu ως γκρουπ. Η 1η σεζόν προβλήθηκε Σεπτέμβρη του ’19 και ελπίζουμε και σε επόμενες!

5.8 Mile (Ταινία, 2002)

Ταινία με πρωταγωνιστή τον Eminem και κάποια απ’ τα κορυφαία rap battles που έχουμε δει στην μεγάλη οθόνη δεν θα μπορούσε να λείπει απ’ τη λίστα, αν και είναι περισσότερο κοινωνικο-δραματική παρά μία ταινία για τη Ραπ μουσική. Ο Eminem λοιπόν που δείχνει ότι κατέχει και από υποκριτική, υποδύεται τον Jimmy, έναν νεαρό rapper που μεγαλώνει στο Detroit στα μέσα του ’90 με όνειρο να κατορθώσει να κάνει καριέρα ως τραγουδιστής. Αν και η ταινία δεν αποτελεί αυτοβιογραφία του Eminem, σίγουρα μπορούσε να ταυτιστεί με πολλές καταστάσεις, καθώς η ταινία μας δείχνει τις δυσκολίες που περνάει ο πρωταγωνιστής τόσο με τη μητέρα του, όσο και με τα μέλη άλλων rap group.

6.Style Wars (Ταινία, 1983)

To Style Wars καταπιάνεται με ένα εκ των βασικών στοιχείων της Χιπ-Χοπ κουλτούρας το graffiti. Αποτελεί ένα αυθεντικό ντοκιμαντέρ για την εξέλιξη του graffiti στις αρχές του ’80, τις συγκρούσεις των νεαρών καλλιτεχνών με την κοινωνία και την οικογένειά τους και τη σύνδεση του με την ραπ μουσική. Θα το βρείτε ολόκληρο και στο youtube.

7.The Defiant Ones ( Σειρά, 4 Επεισόδια, 2017)

To Defiant Ones ακολουθεί την πορεία του Dr.Dre και του συνεργάτη του και μουσικού παραγωγού Jimmy Lovine. Με συμμετοχές από Eminem, Snoop Dogg και Ice Cube έως τον Bono, τον Bruce Springsteen και την Patti Smith, αποτελεί ένα από τα πιο καλογυρισμένα μουσικά ντοκιμαντέρ, ενώ παράλληλα δίνει και πολλές άγνωστες λεπτομέρεις για τη μουσική βιομηχανία του ’80 και ’90, αλλά και πληροφορίες για την πτώση των N.W.A. που δεν μαθαίνουμε στο Straight Outta Compton. Έχει διάρκεια μόλις 4 ώρες, είναι παραγωγή της HBO και μπορείτε να τη βρείτε στο Netflix.

Μοιράσου το!

Leave a Reply